IV Jornada de la Salut dels Músics i de les Arts Escèniques

IV Jornada de la Salut dels Músics i de les Arts Escèniques

La salut i el músic van ser protagonistes el 25 de novembre de 2016 al Taller de Músics a la IV Jornada de la Salut dels Músics i de les Arts Escèniques. L’Escola Superior del Taller de Músics de Barcelona va acollir durant cinc hores unes sessions on es van tractar temes com la higiene de la veu, la postura del músic i la prevenció de riscos auditius.

La IV Jornada de la Salut dels Músics i de les Arts Escèniques va comptar amb més de 40 participants, els quals van poder participar dels tallers i posar en pràctica els consells que donaven els ponents. Amb aquesta sessió, la jornada arriba a la quarta edició després de tres edicions anteriors celebrades a Manresa i ha estat organitzada de manera conjunta per Mútua Intercomarcal, Prevint, Fundació Universitària del Bages – UManresa, Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC), el Taller de Músics i l’Institut de l’Art, amb la col·laboració del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya i el patrocini de GAES.

El tret de sortida el van donar‑Lluís Cabrera (president i fundador del Taller de Músics), Valentí Martínez (director general de la Fundació Universitària del Bages) i Enric González (director general de la Mútua Intercomarcal), qui va destacar la utilitat d’aquestes jornades, posant la teoria al servei de la pràctica. Jaume de Montserrat (director de l’Institut Català de Seguretat i Salut Laboral de la Generalitat de Catalunya) va valorar favorablement la unió d’interessos entre totes les entitats per posar en marxa iniciatives com la Jornada.

 

Els tallers

L’activitat va començar amb el taller impartit per la foniatra i logopeda Montserrat Bonet. Amb la col·laboració d’Andrea Motis van tractar el tema de la prevenció i higiene de la veu. Montserrat Bonet va parlar de l’aparell fonador, de les diferents patologies de disfonia, de l’articulació i de l’estudi acústic de la veu, posant èmfasi en els usos i abusos de la veu, apuntant que els professors de música, els cantants, els actors, els executius i els comercials són els professionals que més treballen amb la veu i els que, en conseqüència, han de tenir més en compte aspectes perjudicials com l’estrès, el soroll, el tabac i l’alcohol. Com a conductes positives, va remarcar la importància de “descansar, practicar determinats esports i menjar aliments que afavoreixin bones digestions”. El taller també va comptar amb una part pràctica, on Montserrat Bonet, Andrea Motis i el públic assistent van fer exercicis d’escalfament de la veu i la relaxació de la mandíbula, entre d’altres.

Al segon taller, la cap de fisioteràpia de l’Institut de Fisiologia i Medicina de l’Art Sílvia Fàbregas va parlar de la importància de mantenir una bona postura a l’hora de fer música. Fàbregas va afirmar que no hi ha una única bona postura per tocar. “Cal desenvolupar les característiques personals de cadascú i no forçar la posició desitjada”. En aquesta sessió va parlar de l’aprenentatge diferencial i de la importància de fer treballar el cervell per no acostumar-lo a fer sempre el mateix. Per posar en pràctica aquestes observacions, Sílvia Fàbregas va fer exercicis amb els participants, realitzant diferents moviments per escalfar el cos i treballar la coordinació.

A la darrera sessió de la jornada, el responsable de Seguretat de Prevint David Montero, el cap
del Departament de Sonologia de l’ESMUC Enric Guaus i el cap del Gabinet de Presidència i direcció general de la Mútua Intercomarcal Lluís Sarró van parlar dels riscos auditius als que està exposat el músic durant la seva vida laboral i d’oci. David Montero va parlar del que diu la legislació sobre la protecció, prevenció i seguretat dels treballadors amb els riscos relacionats amb l’exposició del soroll i van apuntar que les audiometries són obligatòries per a tot el personal que treballa en aquest sector. Al seu torn, Enric Guaus va parlar del concert segur, una iniciativa per estudiar com reduir l’impacte auditiu de la música en els integrants d’una orquestra. Segons va apuntar, la utilització de protectors auditius, la realització de canvis en la disposició de l’orquestra i l’elevació de tarimes són algunes de les mesures que es poden dur a terme per reduir la pressió acústica. En aquest sentit, David Montero, Enric Guaus i Lluís Sarró van concloure que cal prendre consciència de la necessitat de protegir-se del soroll per allargar la vida professional del músic. “També és important aplicar aquests consells i observacions en el món de l’educació. Si el professor de música es protegeix l’oïda, l’alumne segurament també ho farà”, va destacar Enric Guaus.

Fotos de la Jornada

 

Vídeo resum de la IV Jornada de la Salut dels Músics i de les Arts Escèniques

video-opam-2016112501